Vincent S Hasselgård

↦ Design & Web stuff ↤

Publisert: 11. februar 2015
Emner:


Jeg får ofte spørsmål om hvordan man flytter WordPress. Enten fordi at man skal endre domene eller fordi man har laget en ny nettside i en undermappe eller på et underdomene og nå ønsker man den på hoveddomenet sitt. Så jeg tenkte at jeg skulle gjøre et forsøk på å skrive en enkel steg-for-steg instruksjon på hvordan man flytter WordPress fra et sted til et annet.

Det kan være at du har gjort utvikling av en ny WordPress-side på dittdomene.no/beta/ og nå er klar for at den nye siden din skal ligge på dittdomene.no. Eller kanskje du har et gammeltdomene.no og nå skal ha siden på nyttdomene.no. Måten du gjør dette på er uansett omtrent den samme.

Veiledningen forutsetter at du ikke er helt dataredd og krever i tillegg at du har tilgang på to ting:

  1. FTP-tilgang på ditt webhotell eller webserver
  2. MySQL-databasen WordPress er installert på, enten via et verktøy som Sequel Pro eller PHPMyAdmin

For å koble på FTP trenger du en FTP-klient, av gratis alternativer anbefaler jeg CyberDuck til Mac eller WinSCP til Windows.

Spørsmål om dette anbefaler jeg at du tar med din webhotell/webserver-leverandør. De fleste er veldig behjelpelige med slike spørsmål og har FAQ’er lett tilgjengelig.

Steg 1: Ta en backup av alle WordPress-filene

Logg på med din FTP-bruker og last ned filene som ligger i WordPress-mappen din. WordPress-mappen er den mappa som inneholder disse filene:

wordpress-filene

Du later altså ned mappen som inneholder filene i bildet over.

Steg 2: Last opp backupen din til det stedet der din WordPress-side skal flyttes til

Last opp filene og mappene (ikke mappen, men alle filene og mappene i mappen) til det stedet der WordPress-siden din skal ligge. Om du flytter fra dittdomene.no/beta/ til dittdomene.no/ skal du da gå en mappe opp i hierarkiet.

Steg 3: Ta backup av MySQL-databasen din

phpmyadmin01

Velg den databasen din WordPress-installasjon ligger.

phpmyadmin02

Klikk på «Eksporter»-fanen. Sørg for at alle tabellene er markert (øverst i venstre kolonne, flere rader med wp_comments etc). Velg SQL som format, huk av på «Last ned fil» og klikk på «Utfør» nede i høyre hjørnet. Du vil da få en fil med all informasjonen i databasen din.

Steg 4: «Find and replace» i MySQL-databasen

NB! Om du skal bytte database laster du opp backup du har tatt av MySQL-databasen til din nye database via PHPmyAdmin eller annet MySQL-verktøy. Du må også gå inn i wp-config.php og oppdatere database-innstillingene i denne filen.

For å oppdatere alle lenker fra gammeltdomene.no til nyttdomene.no eller alternativt dittdomene.no/beta/ til dittdomene.no må du gjøre en «Find and replace» i din database. Det er her all informasjon i dine blogginnlegg ligger lagret, ikke som filer, men i databasen. Det er to tabeller i databasen din som må endres, den ene er wp_posts hvor alle innleggene dine ligger. Den andre tabellen er wp_options hvor alle innstillinger som er gjort i WordPress-backend ligger.

Først kjører du en SQL-kommando for wp_posts:

UPDATE wp_posts SET post_content = REPLACE (post_content, ‘gammeltdomene.no’, ‘nyttdomene.no’);

For å oppdatere wp_options er det lettest å navigere inn i tabellen

in the literature, (5) and requires additional reflections about the strategies lity-of-Care data from a Quality-improvement Program taking amoxil (M/F), duration of diabetes 11± 9 years, in which have been assessed – za âhyponatremia Is significantly higher in the elderly.

. Det er to rader i tabellen wp_options som har gammeltdomene.no, det er «siteurl» og «home», endre disse til nyttdomene.no (med http:// foran).

Steg 5: Ferdig!

Nå kan du gå til ditt nye domene i nettleseren. Forhåpentligvis virker alt som det skal og om ikke så har du jo en backup av MySQL-databasen og alle filene dine ligger fortsatt på gammel server. Om noe skulle gå galt last inn MySQL-backup og prøv en gang til.

Om du fortsatt har problemer ta en titt på Moving WordPress og Changing Site URL på WordPress Codex, her er det flere alternative måter å flytte en WordPress-installasjon på.